Aan de slag met een lach

Kandidaat van LiMoen Coaching Dordtenaar van de Week!

Kandidaat van LiMoen Coaching Dordtenaar van de Week! 12-05-2017

Vincent Drooglever was zwaar verslaafd, maar wist eruit te komen: ‘Zonder drugs was ik erg depressief’ Lees hier zijn verhaal:

(bron: IndeBuurt Dordrecht)

 

We hebben verschillende Dordtenaren van de Week. Meestal met één en dezelfde strekking: een vrolijk verhaal. Deze Dordtenaar van de Week is een tikkie anders. Vincent Drooglever kreeg de ene klap na de andere te verduren in zijn leven en raakte zwaar verslaafd aan harddrugs. Nu, zo’n dertien jaar later, gaat het een stuk beter en heeft hij een vast contract gekregen bij een hoveniersbedrijf. Een verhaal over een man die vanuit een diep dal met hulp, geluk en veel doorzettingsvermogen wist op te klimmen tot wat hij nu is. 


“Ja je moet me een beetje helpen hoor bij zo’n interview”, zegt Vincent als we hem vragen naar zijn verhaal. Makkelijk komt het er niet uit, maar dat is ook niet gek. Je zou het niet zeggen als je hem ziet, maar hij is wat verlegen. De 36-jarige Dordtenaar heeft vroeger heel wat voor zijn kiezen gekregen. Vincent: “Ik gebruikte drugs vroeger, maar eigenlijk alleen in het weekend. Toen maakte ik een aantal hele erge dingen mee en ben ik ook doordeweeks gaan gebruiken.”

 

Kun je vertellen wat er allemaal is gebeurd?

“Ja hoor”, zegt hij droogjes. “In een jaar tijd is mijn broertje verdronken, raakte ik mijn baan in de haven kwijt en ging mijn vrouw vreemd.” Er valt een stilte. “Ik had niets meer en ik zat thuis dus drugs was een uitvlucht.”

‘ER GAAT GEEN DAG VOORBIJ DAT IK NIET AAN MIJN OVERLEDEN BROERTJE DENK’

Wat gebeurde er met je broertje?

“Hij fietste naar huis en toen werd hij onwel. Daardoor reed hij een sloot in en is hij verdronken.” Vincents broertje was nog maar 16 jaar oud. “Ik had echt een hechte band met mijn broertje. Hij zag mij een beetje als zijn voorbeeld. Ik was kaal, hij was kaal, ik droeg Australian, hij ook.” Vincent lacht: “Dat was mijn gabbertijd.”

 

Vincent Drooglever

Zo zag Vincent er vroeger uit.

 

Van kwaad tot erger

“Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk. Trouwens ik rij iedere dag voorbij de plek waar het is gebeurd.” Het ging al niet goed met Vincent, maar na deze gebeurtenis ging het nog slechter. Een paar maanden later ging het mis met zijn vrouw. “Ik was heel veel van huis. En ja, ik wil het niet goedpraten, maar nu besef ik: het was niet goed voor onze relatie.” Het ging van kwaad tot erger. Vincent gebruikte steeds meer drugs en raakte tijdens de scheiding ook nog zijn baan kwijt. “Die drugs was een manier om geen pijn te voelen. Als ik even niets gebruikte was ik zwaar depressief.”

 

Wat gebruikte je?

“Speed, cocaïne, blowen.” Hij kijkt naar onze reactie en vult dan aan: “Op het laatst ging ik basen.” Basen is een methode om snel een heel heftig effect van coke te krijgen. Het duurt maximaal een paar minuten, maar is zeer verslavend. “Toen dacht ik op een gegeven moment: als ik hiermee doorga is het zo afgelopen. Mijn ex-vrouw (die voor mijn laatste vrouw) zag dat het verkeerd ging en zei tegen me: je moet weg anders lig je dadelijk tussen zes planken.” Vincent ging naar De Hoop en is daar vier jaar in behandeling geweest. Langzaam ging het beter met hem.

 

En dan nu: een vast contract, gefeliciteerd!

Hij begint te stralen en moet lachen. “Ja, dankjewel”, zegt hij wat verlegen. “Het voelt echt heel fijn. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Collega’s zeggen wel eens: ‘Jij lacht altijd.'” Terugkijkend van waar hij komt, heeft hij veel geleerd, beseft hij. “Ik was het echt beu. Ik was er echt, echt klaar mee”, zegt hij met letterlijk een vuist op tafel. “Dat heeft me er doorheen gesleept. Het is niet hopeloos, je moet doorzetten. En dat wil ik aan iedereen meegeven.”

Vincents verhaal is natuurlijk veel uitgebreider dan wat je hierboven hebt gelezen. Voor Verhalen van Hoop heeft hij ook zijn verhaal gedaan: 

 
< terug naar overzicht